Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van je huid. De juiste voedingsstoffen kunnen ontstekingen helpen verminderen, je huidbarrière versterken, en bijdragen aan een rustige, egale teint. In deze bundel vind je een aantal van mijn favoriete, makkelijke en vooral huidvriendelijke recepten.
Een Woordje Vooraf
Wat geweldig dat je deze receptenbundel hebt gedownload! Je bent al fantastisch bezig met het zorgen voor je huid van buitenaf, en met deze recepten gaan we een stap verder om je huid ook van binnenuit te laten stralen.
In deze bundel vind je een aantal van mijn favoriete, makkelijke en vooral huidvriendelijke recepten. Ze zitten boordevol antioxidanten, gezonde vetten, vezels en andere 'skin foods'.
Zie deze recepten als inspiratie. Voel je vrij om te variëren met ingrediënten die jij lekker vindt en die goed voor jou werken. Het belangrijkste is dat je geniet van puur en voedzaam eten!
Onthoud: een stralende huid begint met liefde voor jezelf, zowel van binnen als van buiten.
Eet smakelijk!
Sindy
SkinClarity Club

Power Havermout met Rood Fruit & Notenpasta
Ingrediënten:
- 50g havermout
- 200ml (plantaardige) melk of water
- 1 el chiazaad
- 75g gemengd rood fruit (vers of diepvries)
- 1 el notenpasta (amandel- of pindakaas zonder suiker)
- Snufje kaneel
Bereiding:
- Kook de havermout met de melk/water en chiazaad tot een romige pap.
- Roer de kaneel erdoor.
- Serveer in een kom en top met het rode fruit en de notenpasta.

Groene Detox Smoothie (Vegan)
Ingrediënten:
- 1 handvol spinazie of boerenkool
- ½ avocado
- ½ banaan (optioneel voor zoetheid)
- Sap van ½ limoen
- 1 el lijnzaad
- 200ml kokoswater of water
- Klein stukje gember
Bereiding:
- Blend alle ingrediënten tot een gladde smoothie.
- Voeg eventueel meer water toe voor de gewenste dikte.

Huid-Boost Scramble
Ingrediënten:
- 2 eieren
- Scheutje (plantaardige) melk
- 1 handvol spinazie
- ¼ rode paprika (in blokjes)
- Snufje kurkuma, peper en zout
- 1 tl kokosolie of olijfolie
- Optioneel: ½ avocado in plakjes erbij
Bereiding:
- Kluts de eieren met de melk, kurkuma, peper en zout.
- Verhit de olie in een pan en bak de paprika kort.
- Voeg de spinazie toe tot het slinkt.
- Giet het eimengsel erover en roer zachtjes tot het gestold is. Serveer eventueel met avocado.

Kokos-Chia Puding met Mango & Munt (Vegan)
Ingrediënten:
- 3 el chiazaad
- 200ml kokosmelk (uit blik, light of volvet)
- 1 tl ahornsiroop (optioneel)
- ½ mango in blokjes
- Paar blaadjes verse munt
Bereiding:
- Meng de chiazaadjes, kokosmelk en eventueel ahornsiroop goed door elkaar.
- Laat minimaal 2 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast. Roer halverwege nog eens door.
- Serveer met de mangoblokjes en verse munt.

Warme Quinoa Ontbijt Bowl
Ingrediënten:
- 50g gekookte quinoa
- 150ml (plantaardige) melk
- ½ tl kaneel
- ½ banaan in plakjes
- 1 el gehakte walnoten
- 1 tl honing of ahornsiroop (optioneel)
Bereiding:
- Verwarm de gekookte quinoa met de melk en kaneel in een pannetje.
- Roer tot het warm en iets ingedikt is.
- Schep in een kom en garneer met banaan, walnoten en eventueel zoetstof.

Zalm & Avocado Salade met Citroen-Dille Dressing
Ingrediënten:
- 100g gerookte zalm of een gegrild zalmmootje
- ½ avocado (in blokjes)
- 50g gemengde sla
- ¼ komkommer (in plakjes)
- 5 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- Dressing: 1 el olijfolie, sap van ½ citroen, 1 tl verse dille (gehakt), peper
Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor de salade.
- Klop de ingrediënten voor de dressing en besprenkel over de salade.

Kleurrijke Quinoa & Kikkererwten Bowl (Vegan)
Ingrediënten:
- 75g gekookte quinoa
- 100g kikkererwten (uit blik, afgespoeld)
- ½ geroosterde zoete aardappel (in blokjes)
- 1 handvol boerenkool (gemasseerd met beetje olijfolie)
- ¼ rode kool (fijngesneden)
- Tahini-dressing: 1 el tahini, sap van ½ citroen, 1-2 el water, snufje komijn
Bereiding:
- Stel de bowl samen met alle ingrediënten.
- Meng de ingrediënten voor de tahini-dressing (voeg water toe tot gewenste dikte) en drizzle over de bowl.

Wortel-Gember Soep met Kokosmelk (Vegan)
Ingrediënten:
- 2 grote wortels (in stukjes)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 cm verse gember (geraspt)
- 500ml groentebouillon
- 100ml kokosmelk
- 1 el kokosolie
- Snufje kurkuma
- Topping: pompoenpitten, verse koriander
Bereiding:
- Verhit olie in een pan, fruit ui, knoflook en gember.
- Voeg wortel en kurkuma toe, bak kort mee.
- Blus af met bouillon, laat 15-20 min sudderen tot wortel zacht is.
- Pureer de soep glad, roer kokosmelk erdoor en warm even door. Serveer met toppings.

Hummus & Geroosterde Groente Wrap (Vegan)
Ingrediënten:
- 1 volkoren tortilla of grote slabladen (romaine/ijsberg)
- 2 el hummus
- ½ rode paprika (geroosterd, in repen)
- ½ courgette (geroosterd, in plakjes)
- Handvol verse spinazie
Bereiding:
- Besmeer de tortilla met hummus.
- Beleg met spinazie en de geroosterde groenten.
- Rol stevig op.

Gevulde Avocado met Tonijn of Kip
Ingrediënten:
- 1 avocado (gehalveerd, pit verwijderd)
- 1 klein blikje tonijn op waterbasis (uitgelekt) of 50g gekookte kipfilet (in stukjes)
- 1 el Griekse yoghurt of mayonaise
- ½ stengel bleekselderij (fijngehakt)
- Beetje citroensap, peper en zout
Bereiding:
- Meng tonijn/kip met yoghurt/mayonaise, bleekselderij, citroensap, peper en zout.
- Vul de avocadohelften met het mengsel.

Gebakken Kabeljauw met Geroosterde Groene Asperges & Zoete Aardappel
Ingrediënten:
- 150g kabeljauwfilet
- 200g zoete aardappel (in blokjes)
- 1 bosje groene asperges
- 1 el olijfolie
- Sap van ½ citroen
- Teentje knoflook (geperst)
- Verse peterselie, peper en zout
Bereiding:
- Verwarm oven op 200°C. Meng zoete aardappel met helft olijfolie, peper en zout, rooster 20-25 min.
- Meng asperges met rest olie, peper en zout, rooster laatste 10-12 min mee.
- Bestrijk kabeljauw met citroensap, knoflook, peper en zout, bak in een pan of oven tot gaar (10-15 min). Serveer met peterselie.

Linzen & Spinazie Curry (Dal Palak geïnspireerd - Vegan)
Ingrediënten:
- 100g rode linzen
- 1 ui (gesnipperd), 2 tenen knoflook (fijngehakt), 1 cm gember (geraspt)
- 1 tl komijnpoeder, ½ tl kurkumapoeder
- 200g gehakte tomaten (blik)
- 150g verse spinazie
- 200ml kokosmelk
- 1 el kokosolie
- Serveer met (zilvervlies)rijst of quinoa
Bereiding:
- Spoel linzen. Verhit olie, fruit ui, knoflook, gember. Voeg specerijen toe, bak 1 min.
- Voeg linzen, tomaten en 200ml water toe. Breng aan kook, sudder 15-20 min tot linzen zacht.
- Roer kokosmelk en spinazie erdoor tot spinazie geslonken is.

Kip & Broccoli Roerbak met Cashewnoten
Ingrediënten:
- 150g kipfilet (in reepjes)
- 1 stronk broccoli (in roosjes)
- 1 rode paprika (in reepjes)
- 1 el sojasaus/tamari
- 1 tl sesamolie
- 1 teentje knoflook (gehakt)
- 1 el cashewnoten
- 1 el kokosolie
Bereiding:
- Verhit kokosolie in wok. Bak kip gaar.
- Voeg broccoli en paprika toe, roerbak 5-7 min.
- Voeg knoflook, sojasaus en sesamolie toe, roerbak nog 1 min. Bestrooi met cashewnoten.
- Serveer eventueel met zilvervliesrijst.

Gevulde Paprika's met Quinoa en Zwarte Bonen (Vegan)
Ingrediënten:
- 2 paprika's (gehalveerd, zaadlijsten verwijderd)
- 75g gekookte quinoa
- 100g zwarte bonen (uit blik, afgespoeld)
- 50g mais (uit blik)
- ½ ui (gesnipperd)
- 1 tl komijnpoeder, snufje chilipoeder
- 2 el tomatensaus
- Verse koriander
Bereiding:
- Verwarm oven op 180°C. Fruit ui in beetje olie.
- Voeg quinoa, zwarte bonen, mais, specerijen en tomatensaus toe. Meng goed.
- Vul paprikahelften met het mengsel. Bak 20-25 minuten in de oven. Garneer met koriander.

Kalkoenfilet met Mediterrane Groenteschotel
Ingrediënten:
- 150g kalkoenfilet
- ½ courgette (in blokjes)
- ½ aubergine (in blokjes)
- 1 kleine rode ui (in parten)
- 5 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- 1 el olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano, peper en zout
Bereiding:
- Verwarm oven op 200°C. Meng groenten met olijfolie, oregano, peper en zout. Rooster 20-25 minuten.
- Grill of bak de kalkoenfilet (gekruid met peper, zout en oregano) gaar.

Huid-Vriendelijke Energieballetjes (Vegan)
Ingrediënten:
- 100g dadels (ontpit)
- 50g havermout
- 25g amandelmeel (of andere gemalen noten)
- 1 el chiazaad
- 1 tl cacaopoeder (optioneel)
- 1 el water (indien nodig)
- Optioneel: rol door kokosrasp
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een plakkerig deeg.
- Voeg eventueel een lepeltje water toe als het te droog is.
- Rol er kleine balletjes van. Bewaar in de koelkast.

Groentesticks met Kruidige Hüttenkäse of Hummus Dip
Ingrediënten:
- Wortel, komkommer, selderij, paprika (in reepjes)
- Dip 1: 100g Hüttenkäse, verse bieslook, peper
- Dip 2 (Vegan): 100g hummus
Bereiding:
- Snijd groenten in sticks.
- Meng Hüttenkäse met bieslook en peper, of serveer met hummus.

Geroosterde Pompoenpitten met Zeezout & Paprika (Vegan)
Ingrediënten:
- 50g pompoenpitten
- ½ tl olijfolie
- Snufje zeezout
- Snufje (gerookt) paprikapoeder
Bereiding:
- Verwarm oven op 160°C. Meng pompoenpitten met olie, zout en paprikapoeder.
- Spreid uit op een bakplaat en rooster 8-10 minuten tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen.
Klik hierboven om deze receptenbundel op te slaan als PDF-bestand via de print-dialoog van je browser. Kies simpelweg voor "Opslaan als PDF" als bestemming.